31/10/10

Πολύ νωρίς δε νύχτωσε;

Είναι 6 παρά... Είναι ΝΩΡΙΣ!!!
Εντάξει ξέρω θα το συνηθίσω. Ολα τα συνηθίζει  ο άνθρωπος.


Που Χου είσαι στη Βιέννη για 5 μέρες και συνειδητοποιείς ότι όλες αυτές τις μέρες δεν έχεις ακούσει κανέναν να φωνάζει κανέναν να τσακώνεται και φυσικά κανέναν να κορνάρει.Δε μπορεί λες, μια ολόκληρη πόλη να είναι σε θεραπεία με xanax.
Γυρνάς στην Αθήνα και στο πρώτο 5λεπτο συνειδητοποιείς ότι θα έπρεπε αυτή η πόλη ολόκληρη να είναι σε θεραπεία με xanax.
Eνόσω οι συμπολίτες σου κάνουν αυτά που κάνουν συνήθως, δηλαδή φωνάζουν ο ένας στον άλλο, κορνάρουν και θορυβούν αράζεις στο Μουσείο για να φας λίγο ήλιο με θέα τα πρεζάκια.
Διότι στη Βιέννη ούτε ήλιο είδες ούτε πρεζάκια. Απλώς δεν έτυχε.
Ο σερβιτόρος σκουπίζει το τραπέζι ρίχνοντας τα ψίχουλα επάνω σου γεγονός που σε καθιστά ταϊστρα για τα περιστέρια και παραγγέλνεις τον καφέ σου.  Αναπολείς τα βιεννέζικα καφέ αλλά εδώ φίλε κάθεσαι έξω και έχει ήλιο. Και περιστέρια που σου την πέφτουν για να μαζέψουν τα ψίχουλα. Αλλη κατάσταση.
Γυρνάς στο σπίτι σου και κοιτάς το ψαράκι που θα φας. Ωραιότατο! Σκέφτεσαι τα ψάρια που είδες στην αγορά της Βιέννης. Μέρες πολλές νεκρά. Μετά σκέφτεσαι τις σοκολάτες. Ναι εντάξει μας το έχουν πάρει το ντου εκεί. Και στα ψωμιά.
Και στα Μουσεία. Και στα πάρκα.
Αλλά μετά σκέφτεσαι την Αθήνα, έστω και βρώμικη, έστω και όπως έχει γίνει και θυμάσαι τις μπαρότσαρκες στην Καρύτση, τα προπέρσινα χριστούγεννα στην παραλία με τους καφέδες στην προκυμαία, τις φωνές τα γέλια και... γαμώτο ακόμα την αγαπάς αυτήν την πόλη.
Ξέρεις πια ότι κανένα μέρος δεν είναι τέλειο.
Για αυτό καλό είναι όταν έχει απηυδήσει με τη μαλακία της δικής σου πόλης να πηγαίνεις κάπου αλλού. Για να σου υπενθυμίζει ότι πουθενά δεν είναι τέλεια.
.

Και by the way και επειδή τεμπέλιασα, τσακώστε και δύο αρθράκια μπουκιά και συχώριο:

Ο Άγιος Παντελεήμονας είναι μια περιοχή επιβαρυμένη αλλά δεν είναι γκέτο. Δεν έχουμε το δικαίωμα να επιτρέψουμε να γίνει γκέτο στην Αθήνα. Eίπε το αγόρι...
Αλλά το real estate λέει άλλα..."Αυτό που συντελείται στο Μεταξουργείο, τον Κεραμικό, στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια, στα στενά της οδού Πειραιώς, στους κάθετους δρόμους της Αχαρνών, αλλά και στον Αγιο Παντελεήμονα, φαίνεται πως υπακούει πιστά στους κανόνες ενός συγκεκριμένου project που λέγεται «εξευγενισμός» και έχει ήδη εφαρμοστεί σε αμερικάνικες και ευρωπαϊκές πόλεις. Είναι ένας όρος που αποτελεί μετάφραση του αγγλικού «gentrification». Προέρχεται από τη λέξη «gentry» και σημείναι «η αριστοκρατία των γαιοκτημόνων». Ο «εξευγενισμός» στην πράξη παραπέμπει στη διαδικασία με την οποία φτωχές εργατικές γειτονιές στο ιστορικό κέντρο της πόλης «ξεσκουριάζονται» (φρεσκάρονται) μέσω της εισροής ιδιωτικών κεφαλαίων, με αποτέλεσμα να εισέρχονται σε αυτές αγοραστές και ενοικιαστές κατοικίας από τα μεσαία και ανώτερα στρώματα".

4 σχόλια:

Pastaflora είπε...

Ανατίναξις και εποικισμός από σκανδιναβικές φυλές. Το όνειρο μιας ιστοσαλονίστ δια το άστυ!
(ΟΚ, αυτό σκέφτεται όταν είναι στις κακές της. Να χτυπήσομε μια ψυχοθεραπευτικό πάστα τώρα; Με ιδιοτητες xanax;)

Κωνσταντίνος Καντακουζηνός είπε...

Σερί, το αυτό με εσάς παθαίνει και η μεγαλειότης μου όποτε επιστρέφει από περιοδείαν ανά την αυτοκρατορίαν μου: home sweet home (εντάξει, όχι και τόσον sweet, αλλά πάντως home). Συμφωνώ με ιστοσαλονίστ: επιθυμώ για γείτονα τον Κόναν τον Βάρβαρον και ουχί την Φωφώ την Φωνακλού.

Maria είπε...

arxidia mon amour
tha perimeneis na korestei London pou ton exei faei ton koresmo alla leme tora,meta tha perimeneis na korestoun oi alles europaikes proteuouses kai edo it's getting ineteresting: i pote den getting interesting ego pera dioti einai arpamena ta miala(go figure....)
i kapote tha pesoun oi times kai kati tha ginei.
otan siniditopoiisoun tin thesitous ston ksomo.
e......
tha argisei.

Αβαδιστη είπε...

Maria δεν περιμένω κάτι συγκεκριμένο. Στέκομαι και παρακολουθώ. Στο κέντρο!

Μετρ και Φλωράνς τι να σας είπω... εγώ έχω γείτονες εξ Αφρικής, Πολωνίας, Ρωσίας, Περσίας, γενικώς είμαι πολύ έθνικ.