9/6/09

Κυρήσσω την έναρξη του debate: Chic vs Comme il faut


Οτιδήποτε χαρακτηρίζεται καθώς πρέπει, αυτομάτως εξορίζεται από τη σφαίρα του σικ.
Το καθώς πρέπει είναι ετεροπροσδιοριζόμενη συμπεριφορά, το σικ είναι αυτοπροσδιορισμός.
Το πρώτο προϋποθέτει αποδοχή των πρέπει που ορίζονται εξωθεν.
Το δεύτερο προϋποθέτει την ύπαρξη προσωπικού στιλ.

Παράδειγμα βγαλμένο μέσα από τη ζωή...

Κυριλέ εστιατόριο. Ο μετρ από πάνω σου, να σου ζαλίζει τον έρωτα αν το κρασί είναι καλό, αν τελειώσατε με το πρώτο πιάτο, αν χρειάζεστε κάτι άλλο. Τριγύρω κουστούμια. Πολλά κουστούμια. Συνοδεία ανθρωποειδών ενδεδυμένων με τις απολύτως απαραίτητες ετικέτες/μάρκες, και την must κόμμωση μάζεψα ποντικο-ουρές και τις φόρεσα στο κεφάλι (ήτοι σιδερωμένο μαλλί, πολύ σιδερωμένο, τίγκα σιδερωμένο όσο παίρνει).
Πρώτο πιάτο: Γαρίδες!
Καθώς πρέπει είναι να χρησιμοποιήσεις μαχαιροπήρουνο. Σικ είναι να αποφασίσεις αν θες να χρησιμοποιήσεις μαχαιροπήρουνο ή αν θες να λερώσεις τα δάχτυλά σου. Σικ είναι να λάβεις τη μέγιστη ευχαρίστηση, γιατί για αυτό έχεις πάει στο ρημαδορεστοράν.
Αν αυτό προϋποθέτει να λερώσεις τα δαχτυλάκια σου και μετά να τα γλύψεις κιόλας (να μη σου πω τι ερωτικές προεκτάσεις έχει αυτό...) τότε κάντο το γαμημένο και μη συμπεριφέρεσαι σα κολλίγος που με την άκρη του ματιού του έχει το νου του στον αφέντη.
Αν πάλι είσαι σε φάση γουστάρω τρελλά, διαδικασία και τελετουργικό, τσάκω το μαχαιροπήρουνο και παίξτο "εγώ μικρός χειρούργος ήθελα να γίνω και να η απόδειξη".

Ερωτήματα/brainstormin/τι λέει το άτομο...

  • Σουβλάκια. Τα σουβλάκια δεν είναι καθώς πρέπει. Ποτέ δεν ήταν ποτέ δε θα γίνουν. Μπορούν όμως να είναι σικ?
  • Σαγιονάρα. Τι είναι σικ? Η σαγιονάρα fendi που φοράει η κάθε παλιοκαλύβα με μαλλί κομμωτηρίου ή η καναρινί σαγιονάρα που φοριέται -εν πλήρη συνειδήσει- για να δηλώσει τη διαφορετικότητα της Φλοράνς ;
Κι επειδή αυτό το post αρχίζει να γίνεται Μπεν Χουρ σε μέγεθος διακόπτω τον εαυτό μου και αναμένω τη λαϊκή εντολή ...

16 σχόλια:

Stefanos είπε...

Σεβασβός εις τα σουβλάκια περικαλώ!! Διαχρονική αξία πέραν και πάνω από μικροαστικούς καθωσπρεπισμούς και γκλαμουράτες σικαριές..Ευχαρισθώ

Αβαδιστη είπε...

Συμφωνώ! Από τότε που το σουβλάκι έγινε καθώς πρέπει είδαμε μετά βδελυγμίας να μεταμορφώνεται σε πίτα something στις προθήκες των αποστειρωμένων fast food.

Αλλά δε λέω άλλα...

wilma είπε...

Γεια σου Αβάδιστη! ήρθα για να συνεχίσω τους στοχασμούς περί σικ και καθώς πρέπει. Λοιπόν σχετικά με το ετεροπροσδιορισμό και αυτοπροσδιορισμό, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι. Η αλήθεια είναι ότι σε μεγάλο βαθμό μου φαίνεται σωστό αυτό που λες. Μου λείπει όμως η γοητεία που αποπνέει το σικ όπως και το ότι αυτός που αυτοπροσδιορίζεται, δεν είναι απαραίτητα σικ. Δηλαδή αυτός ο ορισμός του σικ είναι σίγουρα κατάλληλος για να το διαχωρίσει σε σχέση με το καθώς πρέπει, αλλά δεν καθορίζει τι ακριβώς ειναι σικ. (τι με βάζετε και σκέφτομαι βρε παιδιά μεσημεριάτικα?).
Τώρα σχετικά με τα ερωτήματα που έθεσες,
1. το σουβλάκι είναι σικ? χμ... είναι δύσκολο Task πιστεύω, να τρως σουβλάκι και ταυτόχρονα να έχεις μια γοητεία. όπως και να το κάνεις, το να βάζεις το καλαμάκι στο στόμα, να βυθίζεις τα δόντια στο κρεατάκι και να τραβάς το κομμάτι με το κεφάλι ή έστω το καλαμάκι με το χέρι, δεν σε κάνει και νεραϊδένια. έτσι θα έλεγα ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι σικ το να τρως ένα σουβλάκι όσο πιο αόρατα γίνεται. όχι με το να κρύβεσαι. αλλά με το να μην τραβάς το βλέμα επάνω σου. κάνεις κάτι αδιάφορο.
2, σαγιονάρα. Νομίζω ότι αν κάνεις statement είτε με fendi είτε με καναρίνι, δεν μπορείς να ενταχθείς στο σικ.

Πολύ χαίρομαι που συμμετείχα σε αυτό το debate. Περιμένω να δω τη συνέχεια.
Και καλό ξεκίνημα στο blogging.

Αβαδιστη είπε...

Αγαπητή wilma για να είμαι ειλικρινής (παρότι δεν μου το επιτρέπει το επάγγελμά μου) ούτε εγώ ξέρω τη σωστή απάντηση. Αν υπάρχει μια σωστή απάντηση...
Παρόλα αυτά ναι! Τίθεται ένα ζήτημα γοητείας σε ότι αφορά το σικ. Ακόμα και αν δεν τίθεται το τίθουμε(sic!) εμείς.
Η γοητεία είναι μεγάλη υπόθεση. Υπάρχουν άνθρωποι π.χ. που μπορούν να είναι γοητευτικοί τρώγοντας ένα σουβλάκι και μάλιστα χωρίς να χρειάζονται να γίνουν αόρατοι. Νεραϊδένιοι μπορεί να μην είναι, ότι κάνουν όμως το κάνουν με ένα χαριτωμένα δικό τους τρόπο.
Τέτοιοι άνθρωποι νομίζω...αλλά φυσικά μπορεί να λέω και μαλακίες (κάτι που μου το επιτρέπει μη σου μου το επιβάλλει το επάγγελμά μου) είναι τελικά σικ γιατί φοράνε τα ρούχα τους και δεν τους φοράνε αυτά.
Τώρα σε ότι αφορά τη σαγιονάρα, αναφέρθηκε αφενός για να τσιγκλήσω τη Φλοράνς, αφεδύο γιατί βιαζόμουνα, αφετρία θεωρώ ότι όπως και να είναι ότι φοράς είναι statement

mamma είπε...

Το θέμα δεν είναι τι τρως αλλά πως το τρως. Άρα τρώγοντας σουβλάκι μπορείς να είσαι σικ όπως μπορείς να είσαι μπανάλ τρώγοντας γαρίδες...

btw τις γαρίδες τις έχω κόψει γιατί ο τρόπος που τις ψαρεύουν (σαρώνοντας το βυθό με τα δίχτυα) είναι καταστροφικός για κάθε ζωντανό οργανισμό της περιοχής

Ανώνυμος είπε...

νομιζω θεια Αβαδιστη [ναι μπηκε ςμε τη μια στο κλαμπ "Θειας"] οτι τη γαριδα θα τη φας με τα χερια και μετα θα σου φερειτο Finger μπολ που με ευλαβεια θα καθαρισεις τα δαχτιλακια σου.
Το σουβλακι ειναι καργα ΣΙΚ
Κανε ενα σουβλακι απο ψαρονεφρι με τοτριγια λιαστης ντοματας και πες μου μετα ειναι σικ?
Οσο δε για την παντεφλα διχαλο κλαπα κλουπα ήτοι λεγε με Φλορανς
ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΧΙΟ!

Spy είπε...

Μπορούμε να ψηφίσουμε αποχή;

Spy είπε...

(καλά! τι ρώτησα πάλι ο μέγας...!)

dsquared είπε...

Τι ειναι σικ... ξερω γω, ο αυθεντικος ανθρωπος, η αυθεντικοτητα του πραγματος?
Το καθως πρεπει εχει πολλους κανονες οποτε σιγουρα δεν ειναι σικ. Το καθως πρεπει εξυπηρετει το pr, opote einai και ψευτικο, αρα faux, αρα κιτς, αρες μαρες κουκουναρες.
παντως το παραπανω πασουμι δεν ειναι σικ, ειναι χριστουγεννιατικη λατερνα. Ηθελα να ξερα ποιος εξυπνος πλασαρει παπουτσι που θυμιζει χειμωνιατικη εορτη εν μεσω καλοκαιριου.
din

dsquared είπε...

ΜΟυ ηρθε ενα παρδειγμα ( me aformh απο παλιοτερο σου post) o Τελης καποτε ηταν σικ τωρα εχει καταντησει καθως πρεπει.
din

mariw είπε...

Σικ είναι το σουβλάκι στη λαδόκολλα με μεγάλες φέτες κρεμμύδι δίπλα ή όταν στο πανηγύρι στο χωριό στο δίνει ο καντινιέρης στο χέρι και καρφώνει και μια φέτα ψωμί στην άκρη. Σικ είναι να τρως τις γαρίδες με το χέρι (γιατί η γυναίκα και η γαρίδα θέλουν χέρι) και μετά να παίρνεις ένα κομματάκι ψωμί και να βουτάς στο ζουμάκι τους (όταν είναι σαγανάκι). Σικ είναι να σε κοιτάνε οι καθωσπρέπει κυρίες στο εστιατόριο και αν φρίττουν με τον τρόπο που τρως και με τις κίτρινες σαγιονάρες που φοράς…!

Ανώνυμος είπε...

@mariw
Που να στειλω τα λουλουδια ?
Εξαισιου σας βρισκω!

Pastaflora είπε...

Σερί, τη δευτέρα αγόρασα συγκλονιστικό ινδικό καφτάνι από τη λαϊκή έναντι 5 ευρώ. Περιττό να σου πω πόσο πάει με τις σαγιονάρες μου. Αυτό, κατά τα γνώμη μου είναι πάρα πολύ σικ.
Comme il faux θα ήταν αν ακολουθούσα το παράδειγμα των υπολοίπων femmes gatees του προαστείου και αγόραζα το καφτάνι μου από το Max Mara, σε συνδυασμό με τα ανάλογα mules από τον Πετρίδη...

mariw είπε...

@ Aunt Donna
Εδώ δίπλα http://etsiapla-mariw.blogspot.com, ευχαριστώ

@ Pastaflora
Τι είναι mules??? Κάτι άβολο σίγουρα, ε;

Αβαδιστη είπε...

Φίλτατοι όλοι!

1.Dsquared: Το πατούμενο είναι louis vitton και επελέγη γιατί είναι ΔΥΣΚΟΛΟ! Είναι εξαιρετικά δύσκολο να το φορέσεις και να μην είσαι λατέρνα. Αλλά γίνεται...θα επανέλθω με έτερο post.
2. SPY: Aποχή λοιπόν...το πήραμε το μήνυμα αλλά υποσχόμεθα ότι θα σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να βγει η χώρα από την κρίση και...ε τα ξέρετε παρακάτω μην τα λέω!
3.Θεία εγώ πάλι λέω ότι αν έχεις στιλ μπορείς να μασαμπουκιάσεις οτιδήποτε και είσαι πολύ σικάτη γκόμενα. Αυτό τώρα με την τορτίγια χμμμ... δεν ξέρω. Κερνάς?
4. Σερί αν ποτέ αντικαταστήσεις το γερμανικό πέδιλο με mules θα κάψω τα αξεσουάρ μου!

Ανώνυμος είπε...

αμεεεεεεεεεε κερναω!